PSZ d'Ondersteen - Blijham

Wat doen we op de speelzaal

dondersteen blijham (7)Een dagdeel op de peuterspeelzaal bestaat uit een aantal vaste onderdelen waar kinderen structuur aan ontlenen. Daarbij maken we gebruik van dagritme kaarten.

We beginnen een dagdeel met een inloop van vijftien minuten. Ouders kunnen samen met hun peuter een spelletje doen, een puzzeltje maken, een boekje lezen of een praatje maken met andere ouders. ’s Morgens staat er koffie en thee klaar voor de ouders. Ook is er gelegenheid voor een gesprekje met de leidsters.

Als alle ouders zijn uitgezwaaid gaat de deur op slot en gaan we in de kring. We bespreken de dag, het weer, lezen de namen, tellen de kinderen en we vertellen wat we het dagdeel gaan doen. Wie wil mag iets vertellen en we sluiten af met een liedje.

Daarna mogen de kinderen vrij spelen. Er is een huishoek, auto-/bouwhoek, leeshoek en aan tafel kunnen de peuters spelen met bijvoorbeeld Duplo, Little People, Nopper et cetera.

Gerichte activiteiten (spelletjes, voorlezen, plakken, verven, …) doen we vaak in groepjes van twee tot vier kinderen.

Dan gaan we opruimen. We zingen daarbij een liedje, zodat het voor alle peuters duidelijk is dat we samen opruimen. Daarna gaan we aan tafel voor het eten en drinken.

dondersteen blijham (3)Aan het einde van een dagdeel doen we een activiteit met de hele groep. Afhankelijk van het weer gaan we buiten spelen, naar het speellokaal of doen we een activiteit in de speelzaal.

Wij sluiten het dagdeel af met ons afscheidsliedje “wij zijn vriendjes”. Dit is voor alle peuters een duidelijk afscheid van het dagdeel. Eén leidster doet de deur van het slot en één leidster blijft bij de peuters.

De eerste dag

Als een peuter de eerste keer komt, willen we graag dat de ouder wat langer blijft. Ook omdat we een uitgebreid kennismakingsgesprek houden. We vertellen wat over de gang van zaken en laten de peuter alvast wennen.